Din atferd kan ha en påvirkning på andre

Flere barn sitter ved bordet og tegner. Det er første dagen i barnehagen for noen av barna og foreldrene er med for å gjøre det lettere for de. Barna sitter og tegner streker i forskjellige farger. Noen går på kryss og tvers andre ser ut som halvferdige sirkler. Plutstelig begynner et av barna å gråte. Da barnehagetanten tar affære får de frem at barnet ikke ønsket at den andre skulle herme han. Hva visste de at dette er noe de kan få godt bruk for når de blir voksne.

Første gangen du lærer å lage mat, må du lære alt fra bunnen av. På en enkel og forståelig måte. Hvordan måle ingredienser. Hva skal blandes sammen og hvordan. Alt dette må forklares grunnleggende. Oppskriften på familiemiddagen kommer fra foreldrene, som har lagd dette i utallige år. Du gjør som de gjør. Ja du “hermer” de, men nå er det helt nødvendig.

Å herme å imitere å modellere andre er ofte et negativt ladet begrep. Men i flere sammenhenger så er det nødvendig, for å øke ens kompetanse og erfaring. Dersom en gjengir referanser til opphavsperson, bør det være uproblematisk. Alle har vært uvitende i noe, som de etterhvert utvikler seg i. For å gjøre læreprosessen og læretiden enkel og overkommelig vil en selvfølgelig ønske å lære fra de som er mest pedagogisk sammenlignet med andre.

Blant muslimer er det å modellere god atferd en del av religionen. Muslimer streber for å gjøre våre gjerninger så like som Profeten Muhammad (fred være med han). Ikke bare i ramadan men hele året. Vi mener at Profeten (fvmh) har levd det mest perfekte liv, og har lært oss alt vi trenger for å leve et godt liv. Belønningen av å følge han er stor og det er våre ledetråder til det sanne paradiset. Å modellere en god gjerning som andre også følger, gir belønning til den som startet det for alle de som følger han. Med andre ord om hundre mennesker følger han og gjør samme gjerning, får han belønning for disse hundre menneskene, uten at det reduserer belønningen til noen av de 100 menneskene. På lik linje kan en forstå det å trende noe negativt. Dersom hundre mennesker følger den negative trenden dette mennesket startet, vil han få synden til alle de som følger. Så gulroten her er å følge en god atferd. Slik at en slipper at andre skal bli inspirert av negative gjerninger.

Vil du fortelle om noe du eller dine nærmeste gjør som har en positiv effekt på dine venner, familie eller andre rundt deg? Fortell gjerne i kommentarfeltet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s