Hva kan gi mer spenning i hverdagen?

Dataspill, netflix og tiktok har enkelt tatt oppmerksomheten til gutter og menn. Å lese en bok er ikke like gøy. Hva om det er mulig for gutter å lese bøker tross tilgjengelighet til spill og sosiale medier. Hvordan kan vi motivere de?

En bok tar deg med inn i et annet menneskes univers. Du får mulighet til å se verden fra ståsted til et totalt annerledes menneske enn deg selv. Du vil få lese om hvordan hovedpersonen oppfatter sin situasjon og situasjonen til de rundt seg. Deres livssituasjon blir forklart utifra deres synsfelt. Dine tanker og din persepsjon får en ferie inn i en helt annet situasjon. Og dette skjer hver gang du plukker opp den boken for å lese. De fleste av oss har vært igjennom en gymtime hvor vi har jogget 30 minutter. En føler seg ny etter en slik økt. Å lese en bok gir ikke like mange endorfiner som jogging, men en får en ny livskraft, en føler seg forynget. Og du er klar til å møte dagen med energi og pågangsmot.

Hvis en side har over 470 ord så er 15 siders lesing over 7000 ord. I bøker blir du introdusert til et vokabulær som du kanskje ikke får brukt i samme tidshorisont på annet vis. Ditt ordforråd øker. Neste gang du snakker med andre eller skriver en tekst, vil du merke at du er mer artikulær. Det er en kompetanse som trengs gjennom skolegangen, studiene og åpner døren til jobb.

Gleden med å lese bøker kan også finnes i at DU velger tempoet. Det er din økt, du bestemmer hvor raskt eller sakte du leser. Når du finner et avsnitt eller en setning som er hysterisk morsom eller utrolig interessant og godt skrevet, kan du fryde deg ved å lese det om og om igjen. Det er en ubeskrivelig god opplevelse. Og inntrykket varer lenge. Det finnes utrolig artige forfattere som skriver særdeles godt. Jeg har lest bøker hvor jeg ler meg igjennom boken og likevel lærer masse nyttig som kan hjelpe meg i min hverdag.

Forfatterens kjønn kan farge boken og hovedpersonens perspektiv. Det er ingen tvil at det kan bli kjedelig for gutter å lese bøker med kvinnelig hovedperson. Jenter leser mer enn gutter og det påvirker ofte tilbudet av bøker. Hvor skal gutta finne bøker innenfor sin interesse? Det finnes kanskje færre mannlige forfattere men det er også mulig å se utenlands. Gutter og menn kan velge bøker innenfor krim, spenning eller thriller. Flere mannlige forfatteres bøker er oversatt til norsk. De er spennende. Fortellingen bygger seg opp. I spenningsbøker ønsker en å vite avslutningen. Boken BLIR lest ferdig.

Å sitte hele dagen på en lørdag oppslukt i ipad eller mobil kan umulig være særlig givende. Ikke for gutta heller. Hvordan føler en seg etter en slik dag? Helt tom. Tenk hvor spennende dagen kan bli om du leser en bok som du ikke vil avslutte før du har lest den ferdig. Det er et tidsfordriv som gir ny livskraft og ikke nødvendigvis koster noe. Bibliotek er lettere tilgjengelig enn før. Bøker åpner dører til kreativ tenkning og finpusser språkferdigheter. Kanskje åpner det en dør for interesse innenfor det yrket du er knallgod i. Ikke nøl for lenge og la gode ideer fly forbi. Ta en tur til biblioteket og finn heller en bok å fordype deg i.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s