Positiv oppmerksomhet til de flinke

Det er 1 time til mannen din kommer hjem. Idag er det hans tur å hente barna fra barnehagen. Alt du må sørge for er å ha middag klar til han kommer. Det høres ut som en enkel oppgave. Kun et problem. Du har null lyst å lage mat idag. Egentlig hver dag. Det er så kjedelig. Ikke hjelper det at du husker at moren din aldri likte matlagingen din. Søsteren din var bedre enn deg i alt, ifølge din mor. Også i matlaging. Klokken tikker og nå er det kun 40 min til mannen og barna kommer. Hva skal du lage? Hvor skal du hente motivasjon til å gjøre det du skal, når du ikke føler for å gjøre det?

Søskensjalusi kan ødelegge familierelasjoner. Om barna blir sammenlignet og det ene barnets prestasjoner kommer dårligere ut, vil det automatisk føre til sjalusi. De voksne i våre liv, om det er foreldre, lærere, eller trenere har en stor påvirkningsmulighet. Spørsmålet er kun hvilken energi de ønsker å bruke for å påvirke oss. Dersom de bruker positive individuelle tilbakemeldinger uten å lage konkurranse mellom barna, så vinner barna på det og deres selvfølelse forblir uskadet.

En kan også oppleve dette i jobbsammenheng. Det vil jo alltid være noen som er mer fremragende enn andre. For eksempel ved salgsjobber. Konkurransen er hard. Og sjefen gir mest positiv oppmerksomhet til de flinkeste.

Verdsettelse er et fag i seg selv. Gary Chapman har skrevet flere bøker om hvordan få andre til å føle seg verdsatt. Om de er ektefelle, barn, venner, kolleger, så er det fult mulig å uttrykke verdsettelse til de. Gary snakker om fem verdsettelsesspråk i sine bøker. Hvert menneske har et eller flere av de som sitt språk. Dersom du vil at en annen skal oppleve at du verdsetter de, kan du bare uttrykke deres verdsettelsesesspråk. Det er så enkelt og praktiskrettet at en lett vil kunne oppnå ønsket resultat. Når du fyller andres tank, vil de føle seg verdsatt av deg. Det sies at “love is a verb” disse bøkene gir deg praktiske eksempler på hvordan du kan uttrykke dette “verb”.

Det kan hende at dine foreldre eller venner ikke har fylt din kjærlighetstank i din barndom. Men du kan endre denne sirkelen og fylle dine barns, ektefelles og venners tank ved å ta i bruk Garys kompetanse om kjærlighetsspråk. Når en virkelig er glad i noen og bryr seg om de, vil en aller mest at de skal føle seg verdsatt og elsket. Disse bøkene er uvurderlige og “must haves” i alle hjem. Enkelt tilgjengelig i bokhandler i Norge og amazon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s