På vei hjem fra bursdag?

Mange er flaue over høy stemmebruk. Kanskje gir det mye oppmerksomhet. Uønsket oppmerksomhet. Men i noen tilfeller er det så utrolig viktig med stemme at du kunne gitt bort all pengene dine på BSU for å huske det i tide.

Klokka er 23. Nettopp unnagjort ekstravakten på sykehjemmet og skal hjem. Det er mørkt og du må gjennom en sti for å komme til bussholdeplassen. Det er nesten ingen ute. Du har 10 min på deg før bussen kommer. Du begynner å gå på stien og hører flere skritt bak deg. Du blir litt engstelig og ser bak deg mens du begynner å gå litt raskere. Det er to menn kledd i svart som snakker med hverandre og peker mot deg. Du blir redd og begynner å løpe. Mennene tar deg igjen og tar tak i din arm og veske og prøver å dra deg inn i skogen.

Vi mennesker har ofte til vane å fryse til is når noe uventet skjer. Spesielt ved fare for vold eller trusler. Det er en naturlig reaksjon ja, men den reaksjonen kan gjøre situasjoenen verre om noen vil deg noe vondt.

Jeg har arrangert kvinnekurs i selvforsvar siden 2021 på Helsfyr som leder av sportygruppa i Søsterlenken. Her øver vi på reelle trusselsituasjoner og hvordan en kan redde seg vekk ved hjelp av stemme, taktikk, slag, spark og mye mer. Ved å øke ditt stemmevolum kan du unngå å være en easy victim. Noe som kan skremme overfallsmannen til å løpe unna. Det siste overfallsmenn ønsker er oppmerksomhet om hva de tenker å gjøre deg.

Når vi øver på stemmebruken, er det flere jenter/kvinner som synes det er flaut å rope ut. Det skjer kun i starten av våre kurs. Litt øvelse og coaching fra instruktørene og deltakerne er ute av sin komfortsone. På slutten av timenene er flere av de mer høylytte enn noensinne. Det skal så lite til for å lære seg disse evnene. Langt flere kvinner burde kunne selvforsvar. Det er viktig for alle uansett alder, etnisitet og livssituasjon. Kanskje vil du få bruk for det i hjemmet? Kanskje på jobb? Kanskje på vei hjem fra en bursdag. Uansett er samfunnet blitt slik at vi ikke bør overse viktigheten av det. Vi flerkulturelle kvinner og muslimer lever som en minoritet i samfunnet, Vi er mest utsatt. For å kunne leve et aktivt liv i Norge er det derfor viktigere for oss å beherske selvforsvar. Ikke la noe holde deg tilbake. Ta ansvar for din egen trygghet idag. Ta med deg en venninne og meld deg på våre kurs. Om du bor i en annen by ta kontakt med nærmeste kampsportsenter og meld deg inn. Denne kunnskapen bør være obligatorisk. Det er tryggere å være føre var og lære seg selvforsvar.

(Sportygruppa i Søsterlenken har pågående kvinnekurs i selvforsvar i Oslo. Ta kontakt på vår instagram Sosterlenken eller fb side Søsterlenken for mer info)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s