Mat som metter – en menneskerett

Et riktig kosthold er viktig for et godt liv. Majoriteten i Norge har råd til et variert kosthold selv om mange også velger å leve usunt. Det er meldt at matprisene i Norge øker pga økning i priser på råvarene. Det kan bli et økonomisk problem for flere husholdninger. Men det jeg ønsker å snakke om idag er de i Norge som lever med cøliaki. det er en sykdom som gjør at de ikke kan ha hvete i sitt kosthold. De som lever med dette må kjøpe matprodukter som er dyrere enn vanlige matprodukter, noe som forårsaker en kostnadsøkning. Tidligere var dette dekket av grunnstønad i folketrygdloven. Denne satsen er under høyre-regjering vært sterkt redusert. Idag er den på knappe 686kr for de over 30 år. Det er på ingen måte dekkende for mellomutgifter for de med cøliaki. Flere med denne sykdom har dermed betydelig høyere utgifter enn vanlige nordmenn. Se hvordan loven overser matpriser for de med cøliaki-kosthold. Denne satsen er en skam for velferds-Norge og er med på å øke forskjellene i Norge. Håper den kan oppjusteres sterkt. Ellers kan det hende at cøliakere blir nødt å leve sulten daglig. Å ha mat på bordet som metter er en menneske-rett. Mon tro om arbeidsminister Hadia vil gjøre noe med dette. Er det mulig å gjøre satsen mer forankret i virkeligheten til cøliakiere? Hva tror du? Jeg synes ikke denne satsen er rettferdig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s