Er Jeg Norsk Nok Nå?

norsk flaggDette er en tanke som har streifet meg flere ganger opp gjennom oppveksten og frem til dagen idag. Hva vil det si å være norsk? Hvem er nordmenn? Er det bare for de som har røtter fra Norge. Er det bare for de som kan gå på ski og liker fisk og går med bunad på 17.mai?

Jeg er født i Norge, men mine foreldre er fra et annet land. Flere ganger gjennom oppveksten har jeg opplevd at andre har sagt at jeg skal gå hjem dit jeg kom fra. Men jeg kommer jo fra Norge? Eller gjør jeg?

Idag kan folk få norsk statsborgerskap selv om de ikke født i landet. Men er man norsk nok når man har fått norsk statsborgerskap. Jeg blir fortsatt ikke regnet som norsk selv om jeg er født her, så om du i tillegg IKKE snakker helt flytende norsk, hvor mange fordommer opplever man da mon tro? I believe, det må være mange.

Det er akkurat som at mange etniske nordmenn har lagt en sperre på hva de ser på som norsk og det henger mye sammen med religion. Er du “mosslim”, ja da er du ikke norsk. Er ikke det litt rart å tenke på? Ja hvorfor ellers skulle de be etniske nordmenn som har konvertert til Islam å gå tilbake dit de kom fra. “Unnskyld”, sier de da, “jeg har etniske norske foreldre, men er selv “Mosslim”. Ok, så jeg vil praktisere min tro, men betyr det at dersom jeg ikke er kristen, ateist eller no så er jeg ikke norsk nok? Når andre folk ønsker frihet til å praktisere sin egen religion, og de er i minoriteten så må de flytte fra landet sitt, men jeg trodde det var religionsfrihet her. Å nei,my fault, den gjelder bare etniske nordmenn som er enten kristne eller ateister. My bad, og jeg som trodde jeg forstod dere. Apparently, I was wrong.

Ikke forstå meg feil, jeg er meget takknemlig for at jeg bor i Norge. Et land med mange muligheter for de fleste, og ikke minst har man en bra mulighet til å lykkes. Og jeg trives veldig bra her også. Alhamdolillah. Jeg prøver bare å belyse den dobbeltmoralen som henger i lufta, og som kanskje ikke er belyst nok ganger til at vi alle tar tak i den og prøver å utbedre det som ikke er bra. Tross alt det finnes jo bra og dårlige sider i alle kulturer, ikke sant?

Helt til slutt vil jeg bare si at jeg føler meg faktisk mer pakistansk enn norsk. Kanskje er det på grunn av denne dobbeltmoraliteten i samfunnet at jeg føler meg mer pakistansk enn norsk. Men vil bare si at en etnisk person som er muslim er like lite / mye norsk som en som er født og / eller oppvokst her. Det handler om verdier, men ikke verdier bundet til religion, synes jeg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s