Kollektiv mobbing!

Jeg kommer til å skrive om dette på norsk da, det blir litt enklere med hensyn til ordforråd 😉

Jeg tror alle og enhver har sikkert flere ganger i deres liv møtt noen som er blitt mobbet eller kanskje har de vært en mobber selv. Det er ikke vanskelig å legge merke til at det skjer. Men dog likevel er det så mye hysj hysj rundt det. Vi feier det under teppet. Skjer ikke her nei. Vi er inkluderende. Kanskje vi bør spørre oss det spørsmålet et par ganger i løpet av dagen. Er jeg inkluderende? Eller er jeg en mobber? Eller kanskje vi skal gi slipp på “det var jo ment som en spøk!”.

Heldigvis er det noen årvåkne foreldre som lett oppfatter mistanker om at barnet muligens blir mobbet. Og det er utrolig bra! Men hva med de som ser at barnet deres er selveste “mobberen”, hva gjør de med saken? Blir det tatt opp i ung alder så går det kanskje an å slå ned så hardt på det at det ikke gjentar seg. Men det vanskeligste er nok å forklare en voksen at du mobber meg.. Enda vanskeligere er det å ta tak i det. Når mobbingen igjen blir kollektiv så er det helt vanskelig å gjøre noe med det. Har du ikke hørt om Pakistaneren med fire barn som ikke får leie leilighet, fordi han er Pakistaner. Eller Ali som ikke får jobb siden han heter Ali! Hvor mange generasjoner må til for at Ali ikke lenger blir regnet som Ali men en hvilken som helst norsk person? Jeg er så lei dette. Hvor lenge er det til at Ali blir regnet som et fullverdig del av dette samfunnet vi lever i uten å henvise til at foreldrene hans er fra Pakistan og det er sikkert derfor han… STOPP! Ja la oss ikke engang begynne denne setningen. Eller at det nærmest så enkelt skal henvises til den at siden han er muslim så… STOPP! Ja la oss IKKE komme med slike påstander. La oss ikke falle i den fella igjen og igjen når “utlendingen” blir førstesidestoff om han blir tatt med noe ulovlig, men om Ola Nordmann gjør noe ulovlig, blir det lite snakk om. Det havner nok ikke ofte på førstesida, eller at det skal bli så eviglange debatter ut av det, men seertallet øker og øker bare man nevner utlending og kriminalitet i samme setning. Når kommer det positive om å ha Ali i landet til å havne på førstesida. Hvor ofte kommer det til å bli eviglange debatter om at, ja thank God, nå har pakistanske gutter og jenter foran nordmenn når det gjelder å ta høyere utdannelse. De er til og med på lik linje, før var jentene litt foran guttene, men nå er de også blitt opptatt av mentaliteten at kunnskap er makt. Og det er helt vanlig at norsk-pakistansk ungdom nå tar høyere utdannelse. Okey flott! Et bra resultat, men hvorfor stoppe her, la oss sammen gjøre det enda bedre. Når kan vi ha en debatt om dette? Ja vi har mye å lære av hverandre! La oss ta med oss det positive, og forbedre den negative mentaliteten om “de” og “oss”. Hvorfor havner det på førstesida av dagbladet når EN muslim slutter å gå med hijaab, men alle hysjer ned at flere og flere norske jenter begynner å gå med hijaab? Rekk opp hånda den som ikke har hørt noen si at islam er kvinnefiendtlig. Pussig at norske jenter blir muslimer da, og helomvender til Islam! Media plays a big role in this. Ikke minst når “Ali” gjør noe bra, da er det plutselig den flotte norske gutten som har gjort noe fantastisk. Men når samme gutt finner på noe dumt, nei da er det “Ali” den pakistanske eller muslimske gutten som har gjort noe forferdelig. Hvorfor er det slikt. Dette er offentlig and let me say, kollektiv mobbing. Hvorfor kan ikke vi alle være teamplayere og hjelpe hverandre til å bli flinkere uten å rakke ned på hverandre, uten å henge ut noen, uten å tenke “vi” og “dem”. Jeg håper inderlig vi kan finne en løsning på dette her og at vi sammen kan bli gode medborgere og gjøre Norge stolt av å ha oss som borgere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s